26 Αυγούστου
O συνδυασμός των πούρων με τα αλκοολούχα ποτά απασχολεί κάθε λάτρη του γαλάζιου καπνού. Ένα παλαιωμένο απόσταγμα αποτελεί πάντα μια σίγουρη λύση απόλαυσης. Αν και όποτε θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια δοκιμή διαφορετικών πούρων με διαφορετικά αποστάγματα και κοκτέιλ, τότε θα νιώσετε απίστευτες διαφορές και φυσικά δεν χρειάζεται να είστε «ειδικοί» για να τις αντιληφθείτε. εάν θέλετε να ταιριάξετε τον χαρακτήρα ενός πούρου με το πνεύμα ενός αλκοολούχου ποτού, θα πρέπει να αφιερώσετε την πλήρη προσοχή σας και στα δύο είδη πολυτελείας. Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται.
Ο κανόνας της ομοιότητας: το Α και το Ω της αρμονίας Πολλοί σομελιέ πούρων συνιστούν να συνδυάζετε πούρα με γεμάτο σώμα με σκληρά ποτά και πούρα με ελαφρύ σώμα με πιο ελαφριά ποτά. Το κύριο κριτήριο είναι: Η αρωματική ένταση του πούρου και του ποτού πρέπει να ταιριάζει. Κάθε προϊόν θα πρέπει να έχει επαρκή αρωματική ένταση από μόνο του, ώστε να μην εξαφανίζεται ή κατακλύζεται. Ένας άλλος ουσιαστικός κανόνας είναι να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία μεταξύ των γεύσεων. Θα πρέπει να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Τελικά, όμως, η γλώσσα καθορίζει τα πάντα. Το ζευγάρωμα πρέπει να ισορροπεί και να ταιριάζει στη γεύση του εκάστοτε καταναλωτή. Είναι πάντα η αρμονία το ζητούμενο; Όχι, καμιά φορά αναζητούμε ένα ποτό που θα μας βοηθήσει απλά να απολαύσουμε το πούρο μας. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το κλασικό κουβανέζικο κοκτέιλ το Mojito. Με τη δροσιά του και τα αρώματα δυόσμου και λεμονιού καθαρίζει το στόμα μας, το «ανανεώνει» κάθε φορά για να υποδεχθεί τις επόμενες ρουφηξιές από το πούρο μας. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μιλάμε για αρμονία μεν, όμως δεν παύει ο συνδυασμός να είναι ευχάριστος και να αφήνει στο πούρο την απόλυτη πρωτοκαθεδρία. Παλαιωμένα αποστάγματα: ο κλασικός παρτενέρ Η παλαίωση στο βαρέλι προικίζει το –κάθε- απόσταγμα με κατηγορίες αρωμάτων όπως η βανίλια, η σοκολάτα, ο καπνός, οι ξηροί καρποί, τα μπαχαρικά κλπ αρώματα δηλαδή που δημιουργούν γέφυρες με το αρωματικό προφίλ ενός πούρου. Αυτή η αρωματική αρμονία, σε συνδυασμό με τον γευστικό πλούτο τέτοιων αποσταγμάτων είναι που δημιουργεί απολαυστικά ταιριάσματα με τα πούρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η παραμονή στο βαρέλι τόσο περισσότερο κυριαρχεί ο χαρακτήρας του πάνω στον πρωτογενή χαρακτήρα του αποστάγματος, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά από μακρόχρονη παλαίωση όλα αυτά τα αποστάγματα τείνουν να αποκτούν κοινά χαρακτηριστικά είτε είναι ουίσκι, είτε κονιάκ, είτε ρούμι κλπ. Πέρα από το παραπάνω καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι το ρούμι είναι γενικά πιο γλυκό και μαλακό από το κονιάκ ή το αρμανιάκ και το ουίσκι. Τα καλά κονιάκ είναι γενικά μιλώντας τα πιο πολύπλοκα και ισχυρά αποστάγματα, ενώ το ουίσκι διαθέτει ίσως την μεγαλύτερη ποικιλία χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνει κανείς ότι το μυστικό ενός πετυχημένου συνδυασμού, πέρα από τη γνώση του παραπάνω μηχανισμού, είναι το να γνωρίζει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το αρωματικό και γευστικό προφίλ τόσο του πούρου όσο και του αποστάγματος που θέλει να συνδυάσει.
Κοκτέιλ Οι παραδοσιακοί μπορεί να σπεύσουν να απορρίψουν την ιδέα. Τα κοκτέιλ μπορούν να αποδειχθούν οι απόλυτοι σύντροφοι των πούρων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα τους είναι η πολυπλοκότητα. Εκεί που σε ένα καλό spirit παίζουμε κυρίως με τα αρώματα, έχοντας όμως μια κατά βάση γλυκιά γεύση (το αλκοόλ βλέπετε είναι μόνο γλυκό), με τα κοκτέιλ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η γεύση μια και στον χαρακτήρα τους συμμετέχει και η οξύτητα και η πίκρα ακόμη και η αλμυρή γεύση. Αποτέλεσμα; Οι συνδυασμοί μπορεί να αποδειχθούν εντυπωσιακοί, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιαστούν κατάλληλα ώστε να φτάσομε σε μαγικά επίπεδα. Το μυστικό είναι: η ισορροπία γλύκας και πίκρας. Το πούρο χρειάζεται τη γλυκιά γεύση για να μαλακώνει τον ουρανίσκο από την ένταση του καπνού, αλλά η απόλαυση εκτοξεύεται όταν στο συνδυασμό παίξει και μια καλοζυγισμένη πίκρα. Κοκτέιλ τύπου Old Fashion, Manhattan, Negroni, Boulevardier κλπ είναι πραγματικά θαυμάσιοι παρτενέρ για τα πούρα μας.
Τέσσερις συμβουλές που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου:
- Βεβαιωθείτε ότι το ποτό σας έχει τη σωστή θερμοκρασία. Για παράδειγμα, αν το κρασί είναι πολύ κρύο, η γεύση του πούρου μπορεί να είναι ξινή.
- Ακριβώς όπως τα σωστά αξεσουάρ είναι απαραίτητα για ένα πούρο (π.χ. ο κατάλληλος αναπτήρας ή ο κόφτης), τα αξεσουάρ είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τα οινοπνευματώδη ποτά, ειδικά το σωστό ποτήρι.
- Επειδή το φάσμα του αρώματος και η ένταση ενός πούρου αλλάζουν, θα πρέπει να προσαρμόσετε το συνοδευτικό ποτό στις αρωματικές φάσεις ενός πούρου κατά τρίτα. Με πιο απλά λόγια, καθώς προχωράτε στο κάπνισμα ενός πούρου, το άρωμα και η έντασή του θα αλλάξουν και η πρόταση είναι να επιλέξετε ένα ρόφημα που συμπληρώνει κάθε συγκεκριμένη φάση για να βελτιστοποιήσετε την απόλαυση τόσο του πούρου όσο και του ποτού. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επιλογή ενός διαφορετικού τύπου ποτού ή την προσαρμογή του προφίλ της αντοχής ή της γεύσης του με βάση τα εξελισσόμενα χαρακτηριστικά του πούρου κατά τη διάρκεια κάθε τρίτου του μήκους του.
- Όποιο ποτό και αν επιλέξετε να συνδυάσετε με το πούρο σας, μη ξεχνάτε να αποθηκεύετε τα πούρα σε υγραντήρα. Δείτε εδώ τη μεγάλη συλλογή από υγραντήρες
Εξερευνήστε τα πούρα που διαθέτουμε εδώ