Νέο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη! Τηλ: 2310240016 - Μητροπόλεως 24, 54624

Λεξικό πούρων

Παγκοσμίως οι aficionados χρησιμοποιούν εξειδικευμένη ορολογία για να περιγράψουν ένα πούρο. Για να έχουμε λοιπόν μια κοινή βάση συνεννόησης, σας παραθέτουμε μερικούς από τους πλέον διαδεδομένους όρους που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή και το κάπνισμα του πούρου.

 

B

Βinder : Φύλλο καπνού που περιβάλλει το filler.
Bloom ή plume : Είναι αποτέλεσμα ωρίμανσης των πούρων. Εμφανίζεται σαν άσπρη πούδρα και απομακρύνεται εύκολα με ένα πινέλο.
Βouquet : Η μυρωδιά του καπνού.
Box-pressed : Η ελαφρά τετραγωνισμένη μορφή των πούρων που οφείλεται σε πρεσσάρισμα και στρίμωγμα στο κουτί. Η ιστορία θέλει τα πρώτα πούρα να πρεσσάρονται και να εμφανίζουν γωνίες, προκειμένου να μην πέφτουν απο το τραπέζι των torcedores. Αληθές ή όχι, το πρεσσάρισμα λειτουργεί θετικά στο να ομογενοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα συστατικά των διαφορετικών φύλλων των πούρων.


C

Claro : Ανοιχτόχρωμο φύλλο που χρησιμοποιείται για wrapper. Το φυτό συνήθως καλλιεργείται υπό σκιά.
Colorado : Φύλλο wrapper σε ανοιχτόχρωμους κανελί-κεραμιδί χρωματισμούς.
Corojos : Καπνά που καλλιεργούνται σε περιβάλλον προστατευμένο από τον ήλιο. Προορίζονται να δώσουν επιλεγμένα φύλλα για wrappers.
Culebra : Εντυπωσιακή παρουσίαση τριών πούρων πλεγμένων σαν κοτσίδα.


E

EMS : Ακρωνύμιο του English Market Selection. Επιλεγμένα πούρα που διατίθενται αποκλειστικά στην αγορά του Ην. Βασιλείου.
Entubar : Μέθοδος στριψίματος πούρων. Κάθε filler τυλίγεται μόνο του σε μορφή σωλήνα και μετά όλα μαζί περιβάλλονται από το binder και ακολούθως απ το wrapper. Η μέθοδος αυτή έχει πλέον εγκαταληφθεί στην Κούβα επειδή είναι χρονοβόρα. Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε άλλες χώρες. Τα πούρα που είναι στριμμένα με τη μέθοδο entubar, έχουν εξαιρετικό τράβηγμα και καύση.


F

Figurado : Είναι τα πούρα που έχουν και τις δύο άκρες κλειστές, συνήθως κωνικού σχήματος.
Filler : Τα φύλλα καπνού που αποτελούν το κυρίως σώμα του πούρου και περιβάλλονται από binder και wrapper.


H

Habano : Το κουβανέζικο πούρο.
Hecho a mano : Φτιαγμένα στο χέρι. Αξίζει να δοθεί προσοχή στον όρο αυτό διότι δεν εξασφαλίζει ότι όλο το πούρο είναι χειροποίητο.


L

Lasioderma serricorne : Έντομο που προσβάλλει τα καπνά. Ο εφιάλτης του aficionado. Τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τα πούρα πριν συσκευαστούν υφίστανται καπνισμό φωσφίνης και ακολούθως καταψύχονται.
Ligador : Ο υπεύθυνος για το χαρμάνι των πούρων.
Ligero : Φύλλα καπνού από το υψηλότερο σημείο του φυτού. Είναι τα πλέον εκτεθειμένα στον ήλιο. Έχουν την εντονότερη γεύση, είναι πιο σκούρα, καίγονται αργά και τοποθετούνται στο μέσο του πούρου.


M

Maduro : Σκουρόχρωμο φύλλο καπνού που χρησιμοποιείται για wrapper.


P

Parejo : Η κλασσική μορφή του πούρου. Ίσιο, με το κεφάλι ταπωμένο με μικρό φύλλο καπνού και το πόδι ανοιχτό. Το κεφάλι μπορεί να είναι στρογγυλεμένο ή pigtail.
Pigtail : Το τελευταίο φυλλαράκι καπνού που σφραγίζει το κεφάλι του πούρου έχει στριφτεί και εξέχει με τέτοιο τρόπο που θυμίζει ουρά γουρουνιού.

R

Rosado : Φύλλα καπνού με ελαφρώς κοκκινωπή απόχρωση.

S

Seco : Φύλλα από το μέσο του φυτού. Προσφέρουν μέτριο άρωμα και γεύση.

T

Tapado : Εγκατάσταση τύπου θερμοκηπίου. Η οροφή είναι ένα διάτρητο ημι-περατό στις ακτίνες του ήλιου ύφασμα, που προστατεύει τα φύλλα καπνού από την έντονη ακτινοβολία.
Torcedor : Αυτός που στρίβει τα καπνά και φτιάχνει πούρα.
Totalmente a mano : Αποκλειστικά χειροποίητα πούρα.
Tripa corta : Υπολείματα φύλλων καπνού, για την κατασκευή υποδεέστερης ποιότητας πούρων.
Tripa larga : Ολόκληρα φύλλα καπνού που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή prime πούρων.

V

Vitola de galera : Η εργοστασιακή ονομασία του πούρου.
Vitola de salida : Η εμπορική ονομασία του πούρου.
Volado : Φύλλα καπνού από το χαμηλότερο σημείο του φυτού. Βοηθούν στη διατήρηση της καύσης και προσθέτουν δύναμη στο blend.
Vuelta Abajo : Περιοχή στην Κούβα που υποτίθεται ότι παράγει τα καλλίτερα καπνά.


W

Wrapper : Το τελευταίο φύλλο καπνού που περιβάλλει το binder και συνεπώς το πούρο. Είναι λεπτό, με λίγα νεύρα και η συμβολή του είναι καθοριστική στην εμφάνιση.