All About Cigars, Choose Your Cigar, Νέα & Ανακοινώσεις

Οδηγός για αρχάριους

1 Νοεμβρίου

Σε τραβάει ο μαγευτικός και εξωτικός κόσμος των πούρων αλλά δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις? Είσαι στο κατάλληλο σημείο για να μάθεις τα πάντα γύρω από αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι γεμάτο αρώματα και γεύσεις! Το κατάλληλο πούρο είναι συνήθως ζήτημα προσωπικού γούστου! Κάποια από τα ζητούμενα που θα αποτελέσουν κριτήριο για την επιλογή του πούρου είναι η γεύση, το άρωμα και η συνολική εμπειρία που θα αποκομίσει τελικά ο καπνιστής.

Ιδιαίτερα για όσους είναι νέοι στον κόσμο των πούρων, το να αντιληφθείτε πώς φτιάχνεται ο καπνός και πώς γίνεται η επεξεργασία του είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται για να αποκτήσετε μια σχετική γνώση γύρω από τον κόσμο των πούρων.

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα του πούρου: το σχήμα, το μέγεθος και η σύνθεση.

1. Μέγεθος πούρου

Το μέγεθος των πούρων μετριέται με δύο διαστάσεις: τη διάμετρό και το μήκος τους. Ένα περίτεχνο ισπανικό σύστημα ονομάτων προσδιορίζει τα διαφορετικά μεγέθη των πούρων από το μικροσκοπικό Cigarillo έως και το Double Corona. Όσο πιο μεγάλο και παχύ είναι ένα πούρο, τόσος μεγαλύτερος είναι και ο χρόνος καπνίσματος, και αντίστροφα. Υπάρχουν ουσιαστικά δύο παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για σχήματα και μεγέθη πούρων: Μήκος και μετρητής δακτυλίου. Το μήκος μετριέται σε ίντσες. Το μετρητή δακτυλίου είναι λίγο πιο περίπλοκο. Είναι ένας τρόπος να περιγράψεις τη διάμετρο ενός πούρου. Όλα καταλήγουν στον καπνό με τον οποίο τυλίγονται.

2. Σχήμα πούρου

Το σχήμα ενός πούρου παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία του καπνίσματος. Τα τρία πιο κοινά σχήματα είναι το parejo, το figurado και το box-pressed. Τα πούρα Parejo έχουν ίσιο κυλινδρικό σχήμα με στρογγυλό κεφάλι και πόδι, ενώ τα πούρα Figurado έχουν ακανόνιστο σχήμα, όπως τορπίλη ή πυραμίδα. Τα πούρα σε κουτί έχουν τετράγωνο σχήμα που επιτυγχάνεται με τη συμπίεση του πούρου σε κουτί κατά τη διαδικασία γήρανσης. Το σχήμα επηρεάζει την έλξη, το κάψιμο και τη γεύση του πούρου, καθώς και τον τρόπο που αισθάνεται στο χέρι και στο στόμα. Τελικά, το σχήμα ενός πούρου είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και μπορεί να ενισχύσει ή να μειώσει τη συνολική απόλαυση της εμπειρίας του καπνίσματος.

3. Σύνθεση πούρου

Από τι είναι όμως φτιαγμένο ένα πούρο;

Κάθε πούρο είναι φτιαγμένο από τρεις τύπους από φύλλα καπνού:
Ένα περιτύλιγμα, ένα συνδετικό υλικό και το γέμισμα, που όλα συμβάλλουν στη μοναδική γεύση και τα χαρακτηριστικά καπνίσματος κάθε συγκεκριμένης μάρκας. Ενώ το μέγεθος και το σχήμα είναι αρκετά τυποποιημένα, η μοναδική σύνθεση ενός πούρου προέρχεται ουσιαστικά από τον καπνό που το παράγει. Επειδή το περιτύλιγμα καθορίζει μεγάλο μέρος της γεύσης και του συνολικού χαρακτήρα του πούρου, είναι εύκολα το πιο ακριβό συστατικό ενός πούρου – και ένας εύκολος τρόπος να κριθεί η ποιότητα του πούρου με μια ματιά. Τα ελαφρύτερα περιτυλίγματα θα παράγουν ελαφρότερο καπνό, ενώ τα πιο βαριά περιτυλίγματα παράγουν μια σχετικά βαριά γεύση. Κάτω από το περιτύλιγμα, μια διπλωμένη συλλογή φύλλων καπνού (το γέμισμα) συγκρατείται στη θέση του από ένα παχύ και ανθεκτικό συνδετικό. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πούρου και η στεγανότητα με την οποία συσκευάζεται το γέμισμα θα συμβάλει στο χρόνο που θα χρειαστεί για να καεί το πούρο. Πυκνότερα γεμίσματα παράγουν μεγαλύτερους χρόνους καπνίσματος.

Το καλύτερο μέγεθος πούρου για αρχάριους

Οι αρχάριοι σχετικά με τον κόσμο των πούρων συχνά κατακλύζονται από την ποικιλία των μεγεθών, των σχημάτων και των γεύσεων που προσφέρονται. Ευτυχώς, υπάρχει ένας απλός τρόπος για οποιονδήποτε αρχάριο να ξεκινήσει: Επιλέξτε ένα Corona, καθώς είναι το σημείο αναφοράς με βάση το οποίο οι παραγωγοί πούρων αξιολογούν το προφίλ γεύσης και διάρκειας καπνίσματος και των άλλων μεγεθών. Παραμείνετε στο τυπικό μέγεθος Corona και θα μπορείτε να συγκρίνετε όλες τις άλλες κατηγορίες χωρίς να χαθείτε μέσα σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών. Όταν δεν μπορείτε να βρείτε Corona, το Robusto είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση καθώς προσφέρουν μια ελαφρώς πιο έντονη γεύση με παρόμοιο χρόνο καπνίσματος.

Η εισαγωγή στον κόσμο του πούρου αποτελεί μία ιδιαίτερη διαδικασία η οποία όσο εμβαθύνει κάποιος μπορεί να γίνει ενδιαφέρουσα και γεμάτη εκπλήξεις τόσο στο κομμάτι των αισθήσεων όσο και των γνώσεων που μπορεί να αποκομίσει κάποιος μπαίνοντας στο ταξίδι αυτό.