Νέα & Ανακοινώσεις, Πίπες

Kατασκευή της πίπας

19 Οκτωβρίου

Μια ματιά στα στάδια κατασκευής της πίπας

Το 1ο στάδιο είναι η συλλογή από τις ρίζες ρεικιού. Κατόπιν αποθηκεύονται σκεπασμένες και βρέχονται συνεχώς. Στη συνέχεια χρειάζεται να βράσουν για 24 ώρες και μετά να κοπούν σε προπλάσματα (κύβοι) από όπου θα φτιαχτεί η πίπα. Αυτό το πρώτο στάδιο παραγωγής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παραγωγής και χρειάζεται αρκετή εμπειρία. Εδώ ο καλός πριονιστής θα βγάλει τα κομμάτια Α’ ποιότητας με το κάθετο φίαμα (νερά).
Αμέσως μετά το κόψιμο, ακολουθεί το 2ο βήμα το οποίο είναι η διαλογή των μεγεθών και ποιότητας – εδώ έχουμε την πρώτη ποιοτική διαλογή. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών, τα ρείκια βρέχονται συνεχώς με άφθονο νερό.
Στη συνέχεια αποθηκεύονται σε κλειστούς, καλά αεριζόμενους χώρους, για 6 μήνες έως 1 χρόνο.
Επόμενο στάδιο είναι η διαλογή μεγέθους. Εδώ τα προπλάσματα χωρίζονται ανάλογα με το μέγεθός τους, για την κατασκευή πιπών συγκεκριμένου σχήματος.
Στη συνέχεια, περνάμε στη δημιουργία του μπολ (για το μπολ χρειάζονται 5 στάδια για τη δημιουργία του). Γενικά απαιτούνται 75 διαφορετικές εργασίες με εξειδικευμένα μηχανήματα και με το χέρι για να έχουμε μια έτοιμη πίπα!
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της πίπας είναι το επιστόμιο. Κατά βάση αυτό το μέρος κατασκευάζεται από εβονίτη ή βουλκανίτη (είδος σκληρού πλαστικού από καουτσούκ και θειάφι). Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές υψηλής ποιότητας πιπών χρησιμοποιούν επιστόμια από ακρυλικό υλικό (που δεν παρουσιάζει το βασικό μειονέκτημα του εβονίτη, το άσπρισμα και επιπλέον έχει τη δυνατότητα χρωμάτων και σχεδίων).
Για να είναι έτοιμη μία ρίζα ρεικιού για παραγωγή πίπας, χρειάζονται περίπου 50 χρόνια. Η Ελλάδα είναι ακόμα ο παράδεισος του ρεικιού, βγάζοντας εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλες ποσότητες αυτού, το οποίο και εξάγεται.