All About Cigars, Choose Your Cigar, news and announcements

the 7 steps of pleasure

April 18

1. Going out shopping

We only buy cigars from reputable dealers that we trust and therefore are confident in their sources, who have a variety and of course a large humidifier to keep the cigars in excellent conditions. I do not, of course, need to point out the dangers of buying Cuban cigars through irrelevant, usually Spanish websites, nor - much less - of buying cigars from various 'friends with tips in Cuba or who have known pilots or ...'. Another good and safe source for purchases are the duty free shops at some airports (for example those in Cyprus, Lebanon, or Switzerland) and of course the Casa del Habano in Havana, if you can get there.

2. Choosing the origin

A cigar is not like a cigarette, having your brand and not changing. Every cigar smoker likes to try flavours, aromas, sizes and knows that there are different cigars, suitable for every moment.

The first thing to decide is the country of production. Cuba is not the only country that produces good cigars, as those of you reading this column should have realised by now. The Dominican Republic, Nicaragua and Honduras are the main "alternative" countries you need to know about. Cigars from these are generally lighter than Cuban cigars, although recently their leading brands have released lines of heavier cigars following the latest global trend.

3. Choosing brand and size

Once you've chosen a country, it's on to the brand and size. This is where the hard part begins as there are too many options and only if you keep trying and following columns like this one will you be able to choose with accuracy. Even size is not enough to decide what suits you or how much time you have available. You see, Cuban cigars of the same brand can vary dramatically in quality from type to type. A general guideline is to choose relatively thick cigars (Robusto, Belicoso) if you prefer exuberance and intensity. Again, if you are not an experienced smoker avoid very large cigars (Churchill, Double Corona) on the one hand they can make you dizzy and on the other hand they are the ones that most often have minor construction problems.

4. Controlling the quality

Before you buy, check that the cigars are neither dry nor too moist. Pick them up and check that the wrapper, the outer tobacco leaf, is soft and - ideally - oily.

Τα καλά πούρα είναι πάντα χειροποίητα. Ακόμη και τα καλύτερα όμως καμιά φορά παρουσιάζουν προβλήματα στο τύλιγμα. Το καλό είναι ότι τις περισσότερες φορές μπορείτε να το διαπιστώσετε ψηλαφώντας τα. Ένα σωστά τυλιγμένο πούρο δεν πρέπει να είναι χαλαρό γιατί τότε καίγεται εύκολα και υπερθερμαίνεται, ούτε όμως και  πολύ σφιχτό, και βέβαια να μην έχει σκληρά σημεία γιατί τότε δεν θα τραβάει.

5. Storage.

It is not possible to smoke cigars and not have them stored properly. Cigars first of all need humidity, the ideal is around 70-72%, but they also need relative coolness: around 18-20ο C γιατί σε υψηλότερη θερμοκρασία ελλοχεύει ο κίνδυνος των cigar beetles: πρόκειται για μικροσκοπικά λευκά σκουληκάκια που απολαμβάνουν να ανοίγουν τρύπες στα πούρα και να τα καταστρέφουν. Αν παρόλα αυτά διαπιστώσετε την ύπαρξη cigar beetles, πετάξτε τα κατεστραμμένα πούρα, καθαρίστε τον υγραντήρα και βάλτε κουτί και πούρα για δύο μέρες στο ψυγείο. Η  ψύξη θα εξαφανίσει και τα beetles και τους … απογόνους τους.

So you need a humidor, a humidifier, which is nothing more than a good quality wooden -usually- box that closes well and has a humidifier, maybe a hygrometer. When choosing a humidor you should pay attention to its construction, it should be compact, with a heavy lid so that it closes tightly. It's also a good idea to have it lined internally with odourless, Spanish cedar that has the ability to absorb excess moisture (but also release it to the environment when needed). But all this means little if you forget to fill the humidifier with distilled water. However, apart from what the hygrometer says (especially the analogue ones have a high probability of deviation) always know that an indicator for the conditions in your humidor is the condition of the cigars themselves.

6. Cutting: no point in sucking from a closed tube

Όλα τα καλά χειροποίητα πούρα έχουν κλειστή την μία τους άκρη. Άρα για να τα απολαύσουμε θα πρέπει να τα κόψουμε. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του πούρου είναι ότι καίγεται σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία κι έτσι ο καπνός του έχει μια αίσθηση «δροσιάς». Για να διαφυλάξουμε αυτό το προτέρημα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό άνοιγμα ώστε ο καπνός να περνά αβίαστα. Ξεχάστε λοιπόν τα κομψά τρυπητήρια, αλλά και τους κόφτες που κόβουν σε σχήμα V.  Ένα πρόσθετο πρόβλημα που δημιουργούν συχνά αυτά είναι ότι καθώς καπνίζουμε μαζεύεται νικοτίνη στην άκρη του πούρου με αποτέλεσμα αυτό να πικρίζει πολύ άσχημα. Καλύτεροι κόφτες είναι σαφώς οι γκιλοτίνες (ιδανικά με δύο λεπίδες) και τα ψαλίδια που όμως δύσκολα μεταφέρονται. Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι στο χέρι σας. Γι’ αυτό προσέξτε μην πετσοκόψετε το πούρο σας. Κόψτε μια λεπτή φλύδα καπνού (γύρω στα 2mm) γιατί αλλιώς κινδυνεύετε να αρχίσει το πούρο να ξετυλίγεται καθώς η άκρη του wrapper καταλήγει στο σημείο που κόβετε.

7. Light up

Forget the advance warming up, it is meaningless and even dangerous for the quality of the cigar myth. Forget even your favorite Zippo or any other gasoline lighter because it will stink up your cigar oil. Even avoid lighting with a match that has just been lit. Wait for the sulfur to burn off first. Prefer long matches (so your fingers don't burn your fingers) or a gas lighter. The best cigar lighters are the ones with a double, large flame that easily light the entire surface of the cigar. I even more prefer torch-type lighters (you know the ones that put out a gas-gas flame), I can totally control their flame which is steady even when it's windy and they are the most convenient for relighting a cigar that went out. But be careful not to get the flame too close to the cigar you may char it.

Ανάψτε ομοιόμορφα ολόκληρη την άκρη του πούρου και τραβήξτε δυο-τρεις κοφτές ρουφηξιές για να ανάψει καλά. Από εδώ και πέρα  φροντίστε να το καπνίζετε αργά και νωχελικά όπως του ταιριάζει. Μην είστε ανυπόμονοι και το καπνίζετε με γρήγορες ρουφηξιές γιατί θα υπερθερμανθεί και θα χάσετε το 60% της απόλαυσης. Αν σβήσει, ανάψτε το ξανά πριν κρυώσει.